SeppoHongisto Halkeama seinässä

Konsernijohtaja Wahlroos ja idiootit

Sammon, UPM:n ja Nordean hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos osallistui keskiviikkona vakuutusyhtiö PFA:n seminaariin Tanskassa. Tanskalainen talouslehti Finans kertoo verkkosivuillaan puheesta, jonka Wahlroos tilaisuudessa piti.

– 80 prosenttia ihmisistä on idiootteja – ainakin, mitä tulee rahaan. Finanssisektori on tunneli, joka ottaa rahaa idiooteilta ihmisille, jotka ovat parempia rahan kanssa. Tästä hyötyvät kaikki – sekä idiootit että ne toiset, Wahlroos totesi Finans.dk:n mukaan.

Voi sanoa, että Wahlroos ei ainakaan yritä kosiskella kansaa. Mutta muutkin kuin Wahlroos kykenevät taitavasti luomaan ilmapiirin, joka sallii paitsi finanssipiirien "ruletuksen" myös uskomaan tai lievällä taivuttelulla ainakin saadaan uskomaan, että pääasiallinen vika siihen, että kansallisessa taloudessa "täytyy leikata" 6-10 miljardia, kun on eletty niin leveesti, mummoja, pappoja ja vähävoimaisia ei kyetä hoitamaan kuten ennen, julkinen sektori on liian laaja, vienti ei vedä, EU:lla ei mene hyvin kun siellä on niitä rupusakkejakin, työtunteja täytyy lisätä. Ulkomaisten työperäisen maahanmuuton osuutta lisätä. Kaupallekin täytyy raivata uusia uusia kv-sopimuksia (tpipp), joilla mahdolliset kv-yritykset voivan hakea kansallisvaltioilta oikeusteitse korvauksia erilaisissa sopimusriidoissa. Kansallisella tasolla Niin suurta väliä ei TEM-sektorin osittaisesta tyhjäkäynnistä miljardiluokan yritystukimyllyineen. AAA luokittajat taas kohta hoputtavat SSS -heppuja (uutta hallitusta). Tällä kaikella varmistetaan tulevia finanssikuppauksia, joiden ilmeneminen on todistetusti syklisesti toistuva ilmiö. Finanssimiesten mielestä työmarkkinat ovat "joustavan" kehityksen este. Tällä he tarkoittavat tietenkin lähinnän palkansaajajärjestöjä.

"Pakon vuoksi" kun globalisaatio ja kansan "tuhlailu" sitä vaatii Säätytalolla SSS (miehet) tekevät nyt leikkauksiasuunnitelmia, joiden saatepuheiden myötä kansan syyllisyyttä alleviivatusti tullaan korostamaan. Laskelmat velan määrästä ovat "hatusta vedettyjä", virkamiesten (VM) laskelmia Kansaahan on tapana paitsi Wahlroosin myös poliitikkojen mukaan pitää tyhmänä (an sich), joka tuo vain hiekkaa pankkisalien ja puunattujen virastojen lattioille.

Kohtahan tuo Wahlroos julistaa taas sanomaansa (aamu tv, 10.05).

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Kun kusi nousee päähän, alkaa kuvitelma kaikkivoipaisuudesta.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Täysin väärin ymmärretty käännös alkuperäisestä tekstistä.

80 prosenttia ihmisistä on idiootteja – ainakin, mitä tulee rahaan. Finanssisektori on tunneli, joka ottaa rahaa idiooteilta ihmisille, jotka ovat parempia rahan kanssa. Tästä hyötyvät kaikki – sekä idiootit että ne toiset, Wahlroos totesi Finans.dk:n mukaan.

Wahlroos sanoi:

"De fleste folk er idioter, og det er bankernes rolle at kanalisere penge videre til de få, der har gode idéer".

Wahlroosin sanomisen sisällön merkitys on oikein tulkittuna lyhyesti seuraava.

Pankkien perustarkoitus on kanavoida tallettajien raha niille tahoille, jotka tarvitsevat lainaa investointeihin, uusien innovaatioiden kehittämiseen jne. Siis esim. yrityssektorille uusien yritysten perustamisen rahoitukseen ja työpaikkojen luomiseen.

Yksittäisten henkilöiden 0 korolla seisova raha pankkitilillä on talouden kannalta hyödytöntä suorastaan idioottimaista.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

höpöhöpö..

Voitko nyt selittää miten yksittäisten henkilöiden rahat sitten voivat maata siellä 0-korkoisella tilillä,jos kerran pankki niitä kanavoi lainahaluisille?

Oletko kirjoittanut pankissa jonkun lapun missä kerrot,että rahojasi saa tai ei saa välittää eteenpäin?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Vellu Heino

Suomessa pankkeja valvoo Finanssivalvonta joka valvoo pankeille määrättyä vähimmäisvarantovaatimusta.

Vähimmäisvarantovaatimus - eli reservivaatimus tai kassavarantovaatimus tai maksuvalmiusvaatimus - tarkoittaa sitä osuutta, joka pankin on pidettävä keskuspankissa shekkitilillään (vähimmäisvarantotili). Se on siis osuus, jonka pankki pystyy tarvittaessa maksamaan tallettajille käteisenä.

Eli kaikkia ei voi tileiltä ottaa.

Pankeille on myös luotu vakavaraisuusvaatimus Vakavaraisuusvaatimus on se tekijä, joka voi rajoittaa pankkien rahanluomista. Kun pankin asiakkaat eivät selviydy veloistaan tällöin vakavaraisuusvaatimus rajoittaa pankkien antolainausta.

Oletko kuullut talletussuojasta ? Se on nykyisin 100 000 euroa. Vellu et sinä tiedä mihin sinun säästöjäsi käytetään. Edellämainittujen säädösten toimiessa saat aina rahasi pankista ulos. Netissä vaikka ympäri vuorokauden. Jos pankkien tavassa toimia on eettisiä ongelmia, tyhjennä tilisi aina kun sinne jotain tulee.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Tällaista se tuntuu olevan näiden pankkihemmojen ajattelu. Pointsit Nallelle siitä, että kertoi rehellisesti mielipiteensä. Pankkihemmot eivät näytä millään käsittävän sitä, että kaikille kyltymätön rahan kerääminen ei ole maailman tärkein asia. Sitten pidetään idiootteina niitä, jotka eivät maksimoi omaa etuaan kaikin tavoin.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

"Pankkien perustarkoitus on kanavoida tallettajien raha niille tahoille, jotka tarvitsevat lainaa investointeihin, uusien innovaatioiden kehittämiseen jne. Siis esim. yrityssektorille uusien yritysten perustamisen rahoitukseen ja työpaikkojen luomiseen."
Näin oli joskus 80-luvulla, nykyisin idioottien raha aiheuttaa vain kustannuksia ja todelliset voitot tehdään sillä kun idiootit ottavat lainaa tyhjästä ja uhraavat koko parhaan ikänsä orjuuteen, maksaakseen sen tyhjänä luodun velan takaisin pankeille, jotka ovat sen jo moneen kertaan peleissään vivuttaneet. Kun vivutus johtaa tappioon, siirretään sekin näiden idioottien maksettavaksi ja kurjuus leikkauksineen saa oikeutuksen.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kari Fagerström

Ottakaa te lainoja ja rahoitusta mistä saatte. Minä olen ottanut lainani asuntoon, elinkeinon harjoittamiseen, investointeihin, sijoittamiseen ja vaikka kulutukseen pankista. Ensimmäisen otin muistaakseni jo 50 vuotta sitten.

Jokaista luottoa vastaan minulla on antaa takaus tai riittävä vakuus. Pankki käytännössä antaa talettajien tileillä olevan rahan käyttööni pankin vaatimaa luotolle riittävää vakuutta vastaan.

Eikä se pankista saatu luotto ole virtuaalista. Ei ainakaan sen jälkeen kun olen luotolla rakentanut vaikka hevostallin tai ostanut traktorin. Ne ovat molemmat konkreettisia tuotantovälineitä.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Näin oli vielä 80-luvulla, mutta ei valitettavasti enään. Se on totta, että varsinkin pienille yrityksille ja yksityishenkilöille pankki vaatii riittävät vakuudet, mutta suuremmille yrityksille myönnetään myös lainaa ilman realivakuuksia joskus näitäkin lainoja jää hoitamatta. Suurempi ongelma on se, että sitten näillä lainapapereilla ruvetaan pelaamaan, joista hyvä esimerkki oli ne subprime lainat, jotka sitten laukaisivat sen 2008 alkaneen pankkikriisin. Aiemmissa kommenteissa puhuttiin vähimmäisvaranto vaatimuksista, joiden merkitys lienee n. 10 % luokkaa ja se erotus syntyy kyllä pankin vinkkelistä "tyhjästä" ei siis kenenkään tallettajan varoista.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Tähän on kuitenkin helppo ratkaisu, älkää olko idiootteja.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Glopaali kilpailu on jakamassa Suomen Roope Ankkoihin ja Aku Ankkoihin. Roopet venyttävät kaikkia pennejä,kiskovat korkeita hintoja ja maksavat olematonta palkkaa. Akut elävät korkeassa velassa, välillä on sähköt poikki, ruokakomero viikkoja tyhjillään, asunto lähdössä alta, luottotiedot tappiolla, eikä varaa ole ostaa Roopen putiikeista ja puodeista ruokaa, palveluja saati vaatteita. Talous pyörii lainan ja kysynnän ympärillä ei työn ja työvoiman. Jos kysyntää ei ole ei tarvita turhaa tuottavuutta, tuotannon laskeminen säästää yrityksen kuluja eikä silloin tarvitse ottaa lisää lainaa. Työ ei synnytä rahaa, raha tulee pankeista. Se on täysin väärä käsitys työstä. Kaikki raha on loppujen lopuksi vain lainaa. Työllä vain ansaitaan palkkaa joka kuuluu kulutukseen ja veroihin. Duunari on ihminen, ihminen tarvitsee riittävästi ravinto, lepoa, liikuntaa, sosiaalista kanssakäymistä ja miehelleen virikkeitä eli harrastuksen, sekä päänsä päälle suojan. Suomessa palkan määrää ruokakorin ja asumisen hinta, riittävä toimeentulo hengissä säilymiseen. Näitä tarvitaan myös työkelpoisuuden säilyttämiseksi. Aasiassa työt aloitetaan lapsina, päivät hikipajoissa ovat 10-12 tuntia pitkiä ja palkka päivältä euron. Aasiassa lukutaidottomuus, köyhyys, nälkä, ihmiskauppa, ja kodittomuus on arkipäivää. Aasiassa ihmisoikeudet ovat jääneet monesti unholaan. Sitäkö haluamme Suomeen? Suomi 2050 kehitysmaa omasta tahdostaan?

Toimituksen poiminnat