SeppoHongisto Halkeama seinässä

Journalistinen limbo valtalehdeltä

Helsingin Sanomissa Saska Saarikoski kirjoittaa tänään (4.10.2015) otsikolla: " Tragedia aseintoisen sheriffin kaupungissa". Ingressissä johdatellaan sanoman "ytimeen": "Roseburgin sheriffi vaikeni kouluampumisen jälkeen asekannoistaan".

Helsingin Sanomilta voisi kysyä, mitä uutta tragediasta tällä jutulla tuotiin esiin. Aseintoiset sheriffit ja U.S.A:n loppumattomalta näyttävät kiistat aseenkannon oikeutuksesta ja historialliset taustat tunnetaan Suomessakin hyvin. Jostakin syystä jutussa jätetään kertomatta mm. Washington Postin ja New York Timesin välittämä tieto, että koulussa, jossa tragedia tapahtui, ei ollut aseita kantavia turvamiehiä, mikä lienee nykyään poikkeuksellista Yhdysvaltain koululaitoksessa. Kumma kyllä, ammuskelijan motiiveistaakaan ei jutussa ole mitään mainintoja, vaikka niitä tällaisissa kuohuttavissa tapahtumissa kaivellaan pohjamutia myöden. Ensimmäisiä kaiveltavia asioita ovat mahdolliset rasistiset tai uskonnolliset motiivit. Washington Post, New York Times, CNN ja muut tv-yhtiöt ovat välittäneet tietoa, että ampuja olisi käskenyt pöytien taakse piiloutuneita ihmisiä nousemaan ylös ja osoittanut aseellaan henkilöä ja kysynyt, oletko kristitty.  Kaikkia kristityiksi ilmoittautuneita oli ammuttu päähän. Jos vastaus oli joku muu laukaus oli suunnattu, ei tappavalla tavalla, lähinnä raajoihin.

Kun lukijalle (HS) tarjotaan uutiselle taustoja, jotka eivät valaise tapahtuman taustoja ja koska valistuneen kansan tiedetään varmaankin HS:ssakin seuraavan myös kansainvälistä mediaa, ei tällainen valikoiva roskajournalismi pitkälle kanna. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Kari Ahveninen

Hmm... ei kai Saarikoski voi tuollaiseen kantaa ottaa, kun ammuskelija oli viimeisten tietojen mukaan ns. suvaitsevainen, tai ainakin kaikkien uskontojen vastustaja. Mutta erityisen huonosti suhtautuva kristittyihin, joten se ehkä antaa osviittaa?

Mutta eihän HS enää vuosiin ole antanut mitään oikeaa tietoa, vain väritettyä ja poliittisesti oikeaa.

Toimituksen poiminnat